De Schattelijn

al bijna 30 seizoenen hét centrum voor cultuur 

Dinsdag 15 januari vertonen we de film Sweet Country, aanvang 20.00 uur.
 
De voorstelling van Niet Schieten op zaterdag 19 januari is bijna uitverkocht, maar voor het dubbelcabaret van Lonneke Dort en Maarten van den Berg op vrijdag 25 januari zijn nog wel voldoende kaarten.    
 
Zoals altijd: van harte welkom! 
 
 
 
 
NU: zaterdag 19 januari
vrijdag 25 januari
zaterdag 02 februari
vrijdag 08 februari
zaterdag 09 februari
vrijdag 15 februari
vrijdag 22 februari
zaterdag 16 maart
zaterdag 23 maart
vrijdag 29 maart
zaterdag 13 april
donderdag 25 april


]
BANKIER VAN HET VERZET
Joram Lürsen (Barry Atsma (Walraven van Hall), Jacob Derwig (Gijs van Hall), Pierre Bokma (Rost van Tonningen), Fockeline Ouwerkerk (Tilly van Hall), Raymond Thiry (Van denBerg) e.a.)
18-12-2018 aanvang: 20:00 | 8,00 euro

De film "Bankier van het Verzet” is gebaseerd op het waargebeurde levensverhaal van Walraven 'Wally' van Hall, de bankier die het Nederlandse verzet tegen de NSB en de nazi's financierde.

Zijn hele verhaal wordt verteld via een raamvertelling na de oorlog. De film opent en sluit ermee, en heel af toe keert het tussendoor terug. Van Halls verhaal is echter nogal onbekend en aan het einde van de film wordt nog eens benadrukt, dat hij te weinig erkenning heeft gekregen voor zijn belangrijke bijdrage aan het verzet.

De tragische zelfmoord van een Joods gezin zet de boel in gang. Het verzet groeit en er is meer geld nodig. Waar gaan ze dat geld vandaan halen? Wally en zijn broer Gijs moeten obstakels overwinnen bij de opbouw van de ondergrondse bank. De operatie is in wezen vrij simpel en draait om een vorm van bankroof waarbij ze promesses uit de Nederlandse Bank omwisselen voor vervalsingen. Zo kunnen tientallen miljoenen guldens vrijgemaakt worden voor het verzet.

Ondertussen is het voor de NSB en de nazi's steeds duidelijker dat er een ondergrondse bank is die het verzet financiert.

Ze openen de jacht op de leider van deze bank, van wie ze de schuilnaam steeds vaker opvangen. De NSB vraagt de nazi's om hulp vanwege hun 'effectievere methodes' en geeft ze daarmee vrij spel in Amsterdam en omgeving.
> Mijn Schattelijn
Je eigen Schattelijn account!

Cultureel Centrum de Schattelijn


Vismarktstraat 4A
4931 AZ Geertruidenberg
T: 0162 512 226
E: info@schattelijn.nl
W: www.schattelijn.nl

Routebeschrijving bezoekers


De Schattelijn ligt in het centrum van Geertruidenberg op de hoek van de Markt en de Vismarktstraat. U kunt parkeren op de Markt.