De Schattelijn

al 30 seizoenen hét centrum voor cultuur 
 
Heeft u al kaarten
besteld voor het
seizoen 2019-2020 ?
Of een abonnement ?
 
Wees er snel bij.
 
Zoals altijd:
van harte welkom! 
 
 
 
 
NU: donderdag 19 september
vrijdag 27 september
donderdag 03 oktober
zaterdag 12 oktober
zaterdag 19 oktober
woensdag 23 oktober
vrijdag 25 oktober
vrijdag 08 november
vrijdag 15 november
vrijdag 22 november
vrijdag 13 december
vrijdag 20 december
donderdag 09 januari
zaterdag 11 januari
zaterdag 18 januari
zaterdag 25 januari
vrijdag 07 februari
zaterdag 29 februari
woensdag 04 maart
vrijdag 06 maart
zaterdag 14 maart
zaterdag 21 maart
zaterdag 28 maart
vrijdag 03 april
zaterdag 18 april


]
BANKIER VAN HET VERZET
Joram Lürsen (Barry Atsma (Walraven van Hall), Jacob Derwig (Gijs van Hall), Pierre Bokma (Rost van Tonningen), Fockeline Ouwerkerk (Tilly van Hall), Raymond Thiry (Van denBerg) e.a.)
18-12-2018 aanvang: 20:00 | 8,00 euro

De film "Bankier van het Verzet” is gebaseerd op het waargebeurde levensverhaal van Walraven 'Wally' van Hall, de bankier die het Nederlandse verzet tegen de NSB en de nazi's financierde.

Zijn hele verhaal wordt verteld via een raamvertelling na de oorlog. De film opent en sluit ermee, en heel af toe keert het tussendoor terug. Van Halls verhaal is echter nogal onbekend en aan het einde van de film wordt nog eens benadrukt, dat hij te weinig erkenning heeft gekregen voor zijn belangrijke bijdrage aan het verzet.

De tragische zelfmoord van een Joods gezin zet de boel in gang. Het verzet groeit en er is meer geld nodig. Waar gaan ze dat geld vandaan halen? Wally en zijn broer Gijs moeten obstakels overwinnen bij de opbouw van de ondergrondse bank. De operatie is in wezen vrij simpel en draait om een vorm van bankroof waarbij ze promesses uit de Nederlandse Bank omwisselen voor vervalsingen. Zo kunnen tientallen miljoenen guldens vrijgemaakt worden voor het verzet.

Ondertussen is het voor de NSB en de nazi's steeds duidelijker dat er een ondergrondse bank is die het verzet financiert.

Ze openen de jacht op de leider van deze bank, van wie ze de schuilnaam steeds vaker opvangen. De NSB vraagt de nazi's om hulp vanwege hun 'effectievere methodes' en geeft ze daarmee vrij spel in Amsterdam en omgeving.
> Mijn Schattelijn
Je eigen Schattelijn account!

Cultureel Centrum de Schattelijn


Vismarktstraat 4A
4931 AZ Geertruidenberg
T: 0162 512 226
E: info@schattelijn.nl
W: www.schattelijn.nl

Routebeschrijving bezoekers


De Schattelijn ligt in het centrum van Geertruidenberg op de hoek van de Markt en de Vismarktstraat. U kunt parkeren op de Markt.