De Schattelijn

al bijna 30 seizoenen hét centrum voor cultuur 
 
Zaterdag 23 maart staat Matroesjka bij ons op de planken met hun 'Brainwash'.
 
De voorstelling van Mark van de Veerdonk (vrijdag 29 maart) is uitverkocht.
 
Op 13 april kunt u genieten van Kirsten van Teijn met haar prachtige voorstelling 'Nobel'. 

Zoals altijd: van harte welkom! 
 
 
 
 
NU: zaterdag 23 maart
vrijdag 29 maart
zaterdag 13 april
donderdag 25 april


]
SWEET COUNTRY
Warwick Thornton (Hamilton Morris, Bryan Brown, Sam Neill, Natassie Gorey Furber, Ewen Leslie e.a.)
15-01-2019 aanvang: 20:00 | 8,00 euro

"Hoeveel kans heeft dit land?" verzucht de moegestreden landeigenaar Fred Smith aan het einde van Sweet Country.

Een terechte vraag, want het tijdsbeeld (1929) dat hier van Australië geschetst wordt, is allesbehalve hoopvol of romantisch. Blanke westerlingen hebben het grondgebied van de Aboriginals ingepikt en er is racisme.

De problematiek tussen de twee rassen wordt zeer doeltreffend verbeeld in de openingsscène. Er ontstaat ruzie tussen een blanke landeigenaar en zijn Aboriginalknecht, waarna de knecht wordt afgetuigd. Hoe precies is niet duidelijk, want het vindt buiten beeld plaats, terwijl de camera onafgebroken focust op een ketel die op het vuur staat.

Nadat Sam, een Aboriginal die voor Fred Smith werkt, uit zelfver-dediging een blanke man doodschiet, vlucht hij samen met zijn zwangere vrouw Lizzie over de snikhete prairie van de outback. Daarbij worden de twee achternagezeten door een politiemacht onder leiding van de meedogenloze sergeant Fletcher. Het verhaal transformeert gaandeweg in een rechtbankdrama waarin Sam is overgeleverd aan de grillen van de rechterlijke macht. Zijn vlucht door de woestijn, zijn stoïcijnse voorkomen en het feit dat hij zijn vrouw vergeeft en zijn eigen vervolging lijkt te aanvaarden, maken van Sam bijna een Christusfiguur. Sam is een man die gezien de ernst van de situatie behoorlijk gelaten reageert, terwijl je juist wilt dat hij voor zichzelf opkomt. Tegelijkertijd is hij, bezien in de context van de jaren twintig, een stuk geloofwaardiger als zwijgzame underdog.

> Mijn Schattelijn
Je eigen Schattelijn account!

Cultureel Centrum de Schattelijn


Vismarktstraat 4A
4931 AZ Geertruidenberg
T: 0162 512 226
E: info@schattelijn.nl
W: www.schattelijn.nl

Routebeschrijving bezoekers


De Schattelijn ligt in het centrum van Geertruidenberg op de hoek van de Markt en de Vismarktstraat. U kunt parkeren op de Markt.