De Schattelijn

al bijna 30 seizoenen hét centrum voor cultuur 
 
Zaterdag 23 maart staat Matroesjka bij ons op de planken met hun 'Brainwash'.
 
De voorstelling van Mark van de Veerdonk (vrijdag 29 maart) is uitverkocht.
 
Op 13 april kunt u genieten van Kirsten van Teijn met haar prachtige voorstelling 'Nobel'. 

Zoals altijd: van harte welkom! 
 
 
 
 
NU: zaterdag 23 maart
vrijdag 29 maart
zaterdag 13 april
donderdag 25 april


]
DE DIRIGENT
Maria Peters (Christanne de Bruijn (Antonia), Raymond Thiry (Vader), Gijs Scholten van Aschat (Mengelberg), Annet Malherbe (Moeder), e.a. )
16-04-2019 aanvang: 20:00 | 8,00 euro

De film "De Dirigent” gaat over de eerste succesvolle vrouwelijke dirigent ter wereld: Antonia Brico. Zij wordt in 1902 in Rotterdam geboren als dochter  van Agnes Margaretha Brico, een 22-jarige ongehuwde moeder. Ze groeit echter op als  Wilhemina Wolthuis bij adoptieouders. In 1908 verhuist het gezin Wolthuis naar Californië. Daar volgt ze een muzikale opleiding want ze heeft één passie: dirigent worden. Ze wordt door niemand serieus genomen.

Een tijd vol tegenslagen volgt. Als ze nog maar weinig te verliezen heeft, keert ze in 1926 terug naar Nederland waar ze de beroemde dirigent Mengelberg smeekt om dirigeerlessen. Mengelberg ziet dat helemaal niet zitten en stuurt haar in 1927 door naar het conservatorium in Berlijn, waar ze tegen alle verwachting in als vrouw meer kans blijkt te maken, en waar ze als eerste Amerikaanse in 1929 afstudeert. In 1930 debuteert ze als eerste vrouwelijke dirigente voor het Berlijns Filharmonisch Orkest. In 1934 wordt ze benoemd tot dirigente van het nieuw opgerichte Women's Symphony Orchestra. Met succes slaagt ze er in om een plaats te veroveren en die te behouden in de door mannen gedomineerde dirigentenwereld. In 1938 is ze de eerste vrouw die voor het New York Filharmonisch Orkest staat. Ze krijgt lovende kritieken van critici en van het publiek. 

Vijftien jaar deed regisseur Maria Peters erover om het leven van Antonia Brico te verfilmen. Een vrouw met een onmogelijke droom in een mannenwereld. De film straalt luxe uit, met prachtige kleuren, een schitterende belichting en decors, die aan Hollywoodfilms van weleer doen denken.

> Mijn Schattelijn
Je eigen Schattelijn account!

Cultureel Centrum de Schattelijn


Vismarktstraat 4A
4931 AZ Geertruidenberg
T: 0162 512 226
E: info@schattelijn.nl
W: www.schattelijn.nl

Routebeschrijving bezoekers


De Schattelijn ligt in het centrum van Geertruidenberg op de hoek van de Markt en de Vismarktstraat. U kunt parkeren op de Markt.